Allt får ta plats i Hillborgs toner
Sedan något årtionde tillbaka har det funnits anledning att prata om ”konsertmusik”. Det låter som en självklarhet (vilken musik är inte till för att spelas för publik?) men är det inte. Vissa verk kräver partiturläsning för att hitta rätt, andra att man om och om igen lyssnar på dem, men så finns det också sådan musik som är som klippt och skuren för att slå an på en gång. Flera svenska 50-talister komponerar sådan musik: en Jan Sandström, en Rolf Martinsson.
Störst av dem är Anders Hillborg. Det handlar alls inte bara om att Esa-Pekka Salonen sett till att dirigera Hillborgmusik i USA under sin Los Angeles-tid, men visst har det hjälpt. Hillborg är numera ett namn. Berlinfilharmonikernas uruppförande av Cold heat i januari pekar på det – om inte en motsvarighet till medalj i VM, så åtminstone i EM.
På den nya Hillborgskivan hittar man fyra verk ur hans senare produktion, bland annat hits som Exquisite corpse och Eleven gates. Ändå är det i inledningsverket King Tide (1999) som Hillborg visar sin starkaste sida, en musikalisk rymd som vrider sig och skimrar – i sin utmärkta verkkommentar påpekar Sara Norling att stycket går tillbaka på ett körverk från 80-talet.
Artikeln fortsätter...
Annars handlar det mycket om show. Hillborg visar vad man kan göra med musik, virtuost, fräckt, surrealistiskt. Likt sin finske generationskamrat Magnus Lindberg kombinerar han Richard Strauss och fransk spektralskola. Dessutom citerar han. Är det inte piskan ur Elektra som viner i Exquisite corpse? På annat håll ekar Beethoven, Sibelius och Webern. Men det går utmärkt också med hackspetten ur den där Kalle Anka-filmen som blivit ett med julafton.
Till Hillborgs senare estetik hör förvrängningar av perspektiven som får åtminstone mig att associera till Salvador Dalí. Det är en musikalisering av det visuella. Eleven gates (2005–06) är nästan överflödande rikt på sådana infall med satstitlar som berättar om både flytande och tjattrande speglar.
Inspelningarna är riktigt bra. Men så finns några av de främsta Sverigeanknutna dirigenterna på pulten – Esa-Pekka Salonen, Alan Gilbert och Sakari Oramo. Kungliga Filharmonikerna spelar med stor precision och attack. Det hade blivit ett lyckokast med tärningen om det inte varit för att musiken gjorts större rättvisa live. Imponerande, men det är svårt att hamna i den extas som kan gripa en hel konsertsalspublik.
Erik Wallrup, SvD, 7 september 2011