Öppna dörrar för Hillborg

Mångsidiga Anders Hillborg blir vårens tonsättare i Berwald­hallen. Och på torsdag har hans verk "Eleven Gates" sin Europapremiär på samma scen.
 
Moderna tonsättare har svårt att få sina verk spelade men Anders Hillborg har fått ovanligt många av sina orkesterverk uppförda. På torsdag får hans "Eleven Gates" sin Europapremiär i Berwaldhallen, mitt under den pågående Östersjöfestivalen.

Nu har Radiosymfonikerna dessutom beslutat att Hillborg ska bli vårens tonsättare i Berwaldhallen 2007, vilket innebär att alla hans tretton orkesterverk ska ha uppförts där. Och "Eleven Gates" uruppfördes i våras med stor framgång i USA. Ändå är Hillborg upprörd, inte så mycket för egen del, men för konstmusikens situation i världen och Sverige.

- Jag minns en konsert i Stockholm med musik av Beethoven, Strauss och en samtida kollega. Framför mig satt två tonårstjejer. Den ena säger till den andra när hon tittar i programmet: "Kolla här, där är en tonsättare som är född 1954. Men tonsättare, de är väl döda???"

- Kul historia, men blodigt allvar, eftersom det är så som de flesta ser på konstmusiken. Den är i dag den enda konstform där det förgångna värderas högre än det nutida. Det syns mycket tydligt på orkesterinstitutionernas programsättning världen över.

- Och så det förbannade ordet finkultur som i Sverige applicerats på konstmusiken, men inte på bildkonst, litteratur, performance eller någon annan konstart. Det har skapat en barriär. Många människor i Sverige som jag vet är potentiella älskare av konstmusik går inte på konsert därför att de inte känner sig välkomna. Det är en verklig önskedröm att den här konstarten får vara med på ett mer naturligt sätt.

Anders Hillborg har något provokativt över sig, samtidigt kan han skämta. Han är verbal. Inte alla tonsättare är det.

- Men så fort jag börjar beskriva min musik med ord vittrar magin bort till något trivialt.

Ändå bemödar han sig att redogöra för senaste verket, "Eleven Gates", som han skrev direkt för Los Angeles filharmoniker och dess chefdirigent Esa-Pekka Salonen. En amerikansk recensent njöt av att få höra så många nya oanvända ljudbilder i verket.

- Titeln "Eleven Gates", elva portar, syftar på styckets indelning i elva sektioner. I varje nytt avsnitt leds man in genom en port som kan gå upp smidigt eller abrupt. Dessutom roade jag mig med att ge sektionerna separata titlar, gärna av surrealistisk karaktär som "String Quartet Spiralling to the Seafloor" (ungefär: Stråkkvartetten singlar ner till havsbottnen).

Anders Hillborg hör till de pionjärer som i slutet av 1980-talet började komponera konstmusik med hjälp av synt, bildskärm och dator i stället för piano, notark och tuschpenna. Genom datorns högtalare kunde han i hemmet höra sina kompositioner i provisorisk form innan en enda riktig musiker rört vid dem. För Hillborg blev detta snabbt ett effektivt sätt för att på förhand bedöma tajmning, täthet och harmonik i ett verk innan den riktiga orkestern tog vid i konsertsalen.

- Förr i tiden var det självklart att tonsättarna också var musiker. Med datorns hjälp har vi hittat tillbaka till ett liknande förhållningssätt, säger Anders Hillborg.

Född 1954 i Sollentuna började han, som så många andra klassiska tonsättare i dag, sin bana i ett rockband. Via körsången kom han till konstmusiken och till modernismen, inspirerad av nyss avlidne tonsättaren György Ligeti.

I faktaartiklarna om dig står det alltid att du själv skrivit popmusik. Vad?
- Närmast har jag väl kommit med sångerna på cd:n "Jag vill se min älskade komma från det vilda" för tio år sedan, där Eva Dahlgren skrev texterna och sjöng. Det började som ett crossover-projekt initierat av Esa-Pekka Salonen, där sångerna inramade min violinkonsert vid uruppförandet på Helsingfors festspel 1995. Anna Lindal var solist och en av sångerna, "Kväll", för röst och solofiol gick steglöst över i violinkonserten. Det var mycket lyckat, tycker jag.

Sedan skrev Anders Hillborg också musiken till "Kaspar i Nudådalen", SVT:s julkalender 2001, något han tyckte var synnerligen lustfyllt då han lodade i folkmusikaliska idiom från hela världen.

- Jag har en instinktiv motvilja mot att rangordna musik. Men det måste ändå sägas att den kommersiella musiken har ett groteskt tolkningsföreträde i Sverige. Den komplexitet som kan gestaltas i ett 20 minuters orkesterstycke kan inte rymmas i en poplåt designad att inte störa frekvensen av reklam­inslag.

- Medan romanen eller diktsamlingen har en självklar plats i det intellektuella samtalet i Sverige, ägnas spaltkilometrar åt schlagerfestivaler och andra meningslösheter. Anmärkningsvärt, säger Anders Hillborg.
 
Dagens Nyheter, 21 augusti 2006 - Marcus Boldemann